Maribor
   
| Maribor | Maribor története | Maribor napjainkban | Barangolás a városban | A síparadicsom | Ünnepek, Gasztronómia | Térkép | Galéria |
Maribor

vilagvarosai.hu on Facebook

Ország: Szlovénia
Régió: ©tajerska
Terület: 147,5 km2
Állandó népesség: kb. 114.300 fő
Népsűrűsége: kb. 774 fő/ km2
Átlag hőmérséklet télen: 0° C
Átlag hőmérséklet nyáron: 21° C
Hivatalos honlapja: www.maribor.si
Szlovén zászló
Szlovén zászló
3D Animated Flags
by 3DFlags.com
Helyi idő

Maribor a "Dráva Gyöngye"


A hívogató és nyugtató, megszelídített Dráva folyó hideg teste ma lustán kanyarog a két folyópart között, melyek vonzó helyet nyújtanak a halászok, költők, sportolók, regenálódni vágyók és sétálók számára. Számtalan vendéglő jó házi vagy európai, illetve nagyvilági konyhaművészeti kínálatával felejthetetlen romantikus estékre vagy nappali eseményekre invitálja a hazai és külföldi vendégeket, a sportcentrumok és társulatok pedig a szabadidő alatti kikapcsolódásra adnak lehetőséget. A sok képzőművészeti kiállítás megtekintése, egy finom édesség vagy tea melletti pihenés egy kávéházban, vagy csak egy pillantás a Drávára örökre megmaradó élményt kínál az ide látogatónak. Ilyen különlegesen csodaszépnek a Dráva csak a folyó ezen a szakaszán tűnik.

A város címere

Maribor
Click for Maribor, Slovenia ForecastJó tudni Szlovéniáról

Lakosság: 2 009 245 fő
Fővárosa: Ljubljana
Népsűrűség: 98,3/km2
Államforma: Köztársaság
Területe: 20 273 km2
Hivatalos nyelv: szlovén
Nemzetiségi összetétel
szlovén: 88%
horvát: 3%
szerb: 2%
bosnyák: 1%
magyar: 0,5%
egyéb: 5%
egyéb (főleg arab) 6,4%

Vallás:
Római katolikus 98%
Egyéb vagy nem vallásos 2%

Érdekesség:
Négy nagy európai földrajzi régió találkozik Szlovéniában: az Alpok, a Dinári-hegység, a Kárpát-medence és a Mediterránum. Az ország felét erdőség borítja, mellyel Szlovénia az előkelő harmadik helyen áll Európában, Finnország és Svédország után az erdőterületek nagyságát illetően. A volt jugoszláv tagköztársaságok közül Szlovénia került ki a háborús viszályokból a legszerencsésebben.

Ásványi anyagokban, természeti értékekben gazdag, tengerpartja szép, nyugodt, városai a Habsburg- és a Velencei Birodalom jellegzetes jegyeit őrzik. Szlovénia szinte egész területe hegyes-dombos, az ország területének több mint 90 százaléka 300 méterrel a tengerszint felett van, és felületének 50 százaléka mezőgazdasági művelés alatt áll. Gyakran találni Szlovéniában szőlőültetvényeket, szántókat. Az északnyugati területeken hegyvidéki, még az Adriai-tenger partvidéke és a Primorska régió mediterrán éghajlatú, a keleti területeken inkább kontinentális éghajlat uralkodik.

Bled tó

Bled tó (Foto: Flávio Ferreira by Flickr )További képes információk Szlovéniáról
Impresszum és kapcsolat - Impressum and contact