Maribor
   
| Maribor | Maribor története | Maribor napjainkban | Barangolás a városban | A síparadicsom | Ünnepek, Gasztronómia | Térkép | Galéria |
Ünnepek, Gasztronómia





vilagvarosai.hu on Facebook


Ünnepnapok Szlovéniában:


Január 1. és 2. Újév
Február 8. Preąeren-nap, szlovén kulturális ünnep, France Preąeren szlovén költő halálának évfordulója, 1942 óta nemzeti kulturális ünnep
Húsvét vasárnap és hétfő, munkaszüneti napok.
Április 27. A megszállók elleni felkelés napja, Korábbi elnevezése a Felszabadítási Front napja (Dan Osvobodilne fronte); a német, olasz, magyar megszállás ellen harcoló Felszabadítási Front 1941-es alapításának emléknapja
Május 1. és 2. A munka ünnepe
Pünkösd vasárnap munkaszüneti nap
Június 25. A szlovén állam ünnepe, A függetlenség 1991-es kikiáltásának emléknapja
Augusztus 15. Nagyboldogasszony napja, munkaszüneti nap
Október 31. A reformáció napja, munkaszüneti nap
November 1. Az emlékezés napja, Halottak napja; korábban a szlovén elnevezés is ez volt (Dan mrtvih)
December 25. Karácsony, munkaszüneti nap
December 26. A függetlenség napja, Az 1990-es, függetlenségről tartott népszavazás eredményhirdetésének emléknapja

Lent, sörsor

Lent, sörsor (Foto: Pakec by Flickr )



Gasztronómia

A szlovén konyhát a szomszédos országok ízei is erősen befolyásolják (mint ahogy ez fordítva is igaz). Az északi tájakon az osztrák, a tengerparton az olasz, keleten a magyar konyha hatása érvényesül. Az évszázadokon keresztüli osztrák hatásra meghonosodtak a tésztafélék, a palacsinták, rétesek, kuglófok. A disznósült, a savanyúkáposzta és a virsli is fontos alapanyaga a konyhaművészetnek. Igazi különlegesség a karsztvidéken a levegőn szárított sonka és kolbász.

Vacsora

Vacsora (Foto: eirikso by Flickr )


Jellegzetes ételeik: a klobasa (kolbász), a zavitek (rétes) és a dunajski zrezek (bécsi szelet). Szintén Magyarországról származik a golaz (gulyás) és a paprikas (csirkepaprikás). A helyi vörös- és fehérborok finomak, de kedvelt a zganje (brandy) és a sör is. A balkáni hatás délen érvényesül. A jól átsütött és a grillezett húsok sem hiányoznak az étlapról. Köretként burgonyát vagy tésztát esznek. Helyi specialitás a hajdinából készült galuska. Kedvelt a paradicsomsaláta és barna babból, sárgarépából, káposztából, uborkából és zöldsalátából készített vegyes saláta. Ehhez minden alkalommal friss kenyér jár.

Megtalálhatók a halételek és a tenger gyümölcsei, a vad- és szárnyas-ételek. Gyakran használják a mediterrán fűszereket, a fokhagymát és az olivaolajat. Az olasz ízvilágot tükrözi a njoki (krumplis gombóc), rizota (rizottó) és a zlikrofi (ravioli).
Impresszum és kapcsolat - Impressum and contact